Opta Arquitectos

  • SOCIAL HOUSING IN SAN FERMÍN, MADRID - SPAIN

    1999
    Area:
    7.305 m2
    Developer:
    EMVS
    Engineering:
    -
    Consultants:
    -
    Builder:
    -
    Abstract:

    Second prize in an open competition. The situation of the site and the future building, in front of a very busy road, was a starting point for the project. The building facade, which overlooks the main road, wants to participate in the street activity and is dislocated and distorted in the direction of maximum tension, horizontally, while the facade of the building that turns its back on the street is at rest. Looking at the building from a moving point, we feel that the building moves with us. We propose a solution with two independent bodies above ground, separated to include natural light and ventilation in all rooms. The free intermediate area between the two bodies is conceived as an interior corridor that creates a zone of privacy, a safe space, oriented along a north-south axis, with enlargements that serve as patios.