Opta Arquitectos

  • AL-HASSA RAILWAY STATION RENOVATION, HOFUF – SAUDI ARABIA

    2013-2014
    Area:
    63.781 m2
    Developer:
    Saudi Railways Organization
    Engineering:
    Getinsa
    Consultants:
    Ceg Ksa
    Builder:
    (Project)
    Abstract:

    The project is the partial refurbishment of an existing Railway Station in Hofuf (Al-Hassa). The upgrading preserves the main structure of the building, consisting of precast concrete arches placed in parallel rows with V shaped beams between them. The station also needed a new outdoor image to become a landmark in the city, easily recognizable. The proposal includes a new roof that covers the whole station and platforms, providing shadowed areas at the main entrance and in the platforms. This new roof includes side openings over the station’s main building to create skylights that bring in natural light inside the station main lobby but avoiding direct solar exposure.